Verzekeringen voor ZZP-ers

Een ZZP-er, ook wel Zelfstandige Zonder Persoon genoemd, werkt meestal voor zichzelf en maakt gebruik van andere ZZP-ers en freelancers als daar behoefte aan is.

Er zijn veel ZZP-ers en freelancers in Nederland, mensen die voor zichzelf werken en niet voor een baas. Maar desondanks is er veel onduidelijk over de verzekeringen die je als ZZP-er en freelancer af kunt sluiten. Aan de hand van dit artikel bespreken we verzekeringen die ZZP-ers en freelancers af kunnen sluiten.

Bedrijfsaansprakelijkheid

Wanneer je als freelancer werkt voor een bedrijf of dienst kan er altijd onbedoeld schade ontstaan, ook al is dat niet met opzet. De schade kan uiteenlopend zijn, maar in het algemeen geldt altijd: schade betekent kosten. Deze kosten kunnen best hoog oplopen, maar je kunt je daar tegen verzekeren via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze vorm van verzekeren dekt de schade aan de zaak, de schade aan personen en de gevolgen van de schade.

Beroepsaansprakelijkheid

Als freelancer kun je ook werken als een adviseur. Maar ook in dat geval kun je worden aansprakelijk gesteld voor nare gevolgen, die het, mogelijk ook indirect, het gevolg zijn van het advies dat jij aan het bedrijf, de instelling of de onderneming hebt gegeven. Om jezelf in te dekken tegen deze kosten kun je kiezen voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Hiermee verzeker je jezelf scherp tegen de kosten die ontstaan uit schade doordat jij een verkeerd besluit hebt genomen. De maandelijks te betalen premie hangt af van de sector waarvoor je werkt.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een freelancer of ZZP-er werkt niet in dienst en heeft daarom ook geen recht op het ziektegeld, zoals bij mensen in loondienst wel het geval is. Maar toch kun je als freelancer arbeidsongeschikt worden waardoor er geen inkomsten meer zijn. Om er zorg voor te dragen dat het gat zo snel mogelijk wordt aangevuld kun je je tegen arbeidsongeschiktheid verzekeren. Wanneer dat het geval wordt zul je verzekerd zijn door vervangende inkomsten, mocht je ineens ziek zijn of niet kunnen werken. Wel is het handig om te weten dat kosten bij deze verzekering vrij hoog kunnen zijn.

Rechtsbijstandsverzekering

Met een juridisch conflict krijg je als freelance ondernemer of ZZP-er waarschijnlijk een stuk sneller te maken dan wanneer je ergens werkt. Regels en wetten zijn er ook voor de freelancer, waar ze dan ook werkzaam mogen zijn. De rechtshulp- of rechtsbijstandsverzekering kan je heel goed helpen, want met die verzekeringen ben je er zeker van dat je door een goede advocaat of jurist verdedigd wordt. Een verzekering voor rechtsbijstand is ook te verkrijgen voor particulieren, dus houdt er rekening mee wat je wil.

Ondernemersorganisatie

Verzekeringen heb je dus ook voor ZZP-ers en freelancers in verschillende vormen en maten, waardoor je niet snel een keuze maakt. Om te zorgen dat je de meest geschikte verzekering neemt kun je ook nog bij een organisatie voor ondernemers terecht voor ZZP-ers en freelancers in Nederland. Je kunt hulp en advies vragen bij het vinden van de geschiktste verzekering. Maar ook kun je bij andere freelancers en ZZP-ers, in dezelfde branche als die van jou, vragen welke verzekeringen ze afgesloten hebben. Op deze manier bereid je jezelf goed voor op een verantwoordelijk zelfstandig ondernemerschap.