Gezinsverzekeringen

Ons land is er eentje vol verzekeringen, waardoor het niet gek is dat je het allemaal niet meer begrijpt en ook niet meer kunt zien welke vormen er nu verplicht zijn en welke een optie zijn.

Zodra je een gezin hebt, wil je meer duidelijkheid, weten wat er zoal speelt, en weten welke verzekeringen op het gezin van toepassing zijn. Aan de hand van dit artikel gaan we je eerst meer vertellen over welke varianten van verzekeringen er nu verplicht zijn en geven we ook een aantal verzekeringen weer die handig en prettig kunnen zijn voor het gezin.

Woonhuisverzekering

Mensen met een eigen woning zijn ook nog eens verplicht om een woonhuisverzekering af te sluiten, ook wel opstalverzekering genoemd, zodat schade aan de woning kan worden hersteld en het huis haar waarde blijft behouden. Deze verzekering is een voorwaarde van de hypotheek en geeft de hypotheekverstrekkers en banken de zekerheid dat het hypotheekbedrag ook de waarde van het huis vertegenwoordigt. De spullen in een woning, de inboedel, kan tegen diefstal of schade verzekerd worden, maar een inboedelverzekering is geen verplichte verzekering. voor alle inwoners van Nederland. Aan de hand van deze vorm van verzekeren worden de kosten vergoed die uit schade zijn ontstaan waarvoor jij verantwoordelijk bent.

Autoverzekering

Als je een auto bezit moet je verplicht een autoverzekering nemen, waarbij je keuze uit drie varianten hebt. Zo kun je kiezen voor een basisvorm, de WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid), maar ook voor de WA Plus, met iets meer zekerheid. Tot slot is er ook de WA Casco, oftewel de all-riskverzekering. waarbij vrijwel alles is verzekerd. De premie bij deze variant van verzekeren wordt berekend aan de hand van het type auto, je leeftijd en het aantal schadevrije jaren dat je gereden hebt.

Niet verplichte verzekeringen

Behalve de verplichte vormen van verzekeren zijn er ook een aantal verzekeringen die je af kunt sluiten naar eigen keuze. Mensen die graag reizen kunnen bijvoorbeeld een zogenaamde reisverzekering nemen waarbij ze zich tegen de kosten verzekeren die voortkomen uit problemen gedurende de reis. Wanneer je bang bent voor een juridisch conflict kun je de rechtshulp- of rechtsbijstandverzekering afsluiten en hulp krijgen in de vorm van ondersteuning op juridisch vlak. Daarnaast kun je ook diverse levensverzekeringen nemen, waaronder de uitvaartverzekering, de levensverzekering en de overlijdensrisicoverzekering, die zorgen dat de nabestaanden goed verzorgd achterblijven.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Wanneer je een gezin hebt kan het absoluut geen kwaad om een verzekering af te sluiten tegen arbeidsongeschiktheid, want daarmee kun je voorkomen achteruit te gaan in je inkomen bij het kwijtraken van je baan door arbeidsongeschiktheid. Deze vorm van verzekeringen vult de uitkering die je dan ontvangt aan volgens de afspraken die gemaakt zijn. Op die manier kun je de verzekering laten aanvullen tot het salaris dat je eerst verdiende en nu ook uitgekeerd krijgt bij arbeidsongeschiktheid, maar de premie zal dan hoger zijn. Ook kun je kiezen voor een middenweg en een deel van je salaris vergoed krijgen als je zelf niet meer kan werken.